Σχέδιο έκτακτου περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης - Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου
Ακτή Σαχτούρη, Ρόδος
+30 22410 43500
Ακτή Σαχτούρη, Ρόδος
+30 22410 43500

Σχέδιο έκτακτου περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης

Σχέδιο έκτακτου περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου διαθέτει σχέδιο έκτακτου περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή και άλλες επιβλαβείς ουσίες, εγκεκριμένο από το Λιμεναρχείο Ρόδου και διαθέτει τον απαραίτητο αντιρρυπαντικό εξοπλισμό (φράγματα, απορροφητικά, αντλίες, skimmer, πλωτά μέσα) όπως προβλέπεται από το ΥΝΑΝΠ.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουλίου 2020 άσκηση ετοιμότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδ/σου με συμμέτοχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και την εξειδικευμένη εταιρεία Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. με την όποια και διαθέτει σύμβαση.

Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε εφαρμογή του σχεδίου κατόπιν ενημέρωσης για διαρροή καυσίμου από άγνωστο σκάφος στην προβλήτα, χρήση πλωτού φράγματος και απορροφητικών υλικών και την συνδρομή βοηθητικού σκάφους όπως και των ομάδων του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. για την διευθέτηση των φραγμάτων, την αγκυροβόληση τους και τον εγκλωβισμό της κηλίδας.

Με την άριστη συνεργία των εμπλεκόμενων και υπό τον συντονισμό της λιμενικής αρχής η κινητοποίηση ήταν άμεση και αποτελεσματική και ακολουθηθήκαν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τον περιορισμό και την άμεση ανάκτηση του ρυπαντή χωρίς να επεκταθεί η υποτιθέμενη ρύπανση σε χρόνους που κρίνονται αρκετά καλοί.

Κατά τον απολογισμό της Άσκησης, συζητήθηκαν οι ειδικές διαπιστώσεις/προτάσεις των εξειδικευμένων συντονιστών της ΤΠΠ Α.Ε., οι οποίες έχουν ως σκοπό τη βελτιστοποίηση της απόκρισης, του συντονισμού και της αποτελεσματικότητας των εμπλεκομένων.

Την άσκηση ετοιμότητας παρακολούθησε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου Βασίλης Παπαοικονόμου.Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο πραγματοποιείται άσκηση και εκπαίδευση όπως και επιχειρησιακή τακτοποίηση του εξοπλισμού όπως προβλέπει η νομοθεσία αλλά και η ανάγκη για πρόληψη.

Σχετικά Άρθρα