Σύμη - Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου
Ακτή Σαχτούρη, Ρόδος
+30 22410 43500
Ακτή Σαχτούρη, Ρόδος
+30 22410 43500

Σύμη

Η Σύμη είναι το όγδοο σε έκταση νησί των Δωδεκανησων με φυσικό της λιμάνι τον “Γιαλό”, γύρω από το οποίο είναι χτισμένη η πόλη αμφιθεατρικά. Σύμφωνα με την παράδοση, στο νησί γεννήθηκαν οι Τρεις Χάριτες. Η Σύμη είναι παγκόσμιος τόπος έλξης τουριστών, κυρίως λόγω της αρχιτεκτονικής της. Είναι επίσης γνωστή για τα θρησκευτικά της έθιμα, όπως αυτό με τα μπουκάλια μέσα στα οποία πιστοί βάζουν τα τάματα τους, τα πετάνε στη θάλασσα και, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, αυτά φτάνουν στον Ταξιαρχη Μιχαηλ στη Σύμη. Στο νησί υπάρχουν πολλές εκκλησίες κάτι που επίσης μαρτυρά τη βαθιά θρησκευτική παράδοση των κατοίκων. Τοπικό έδεσμα είναι το συμιακό γαριδάκι κάτι που θα απολαύσετε μόνο στο συγκεκριμένο νησί.

Λιμάνια

Γυαλός Σύμης

Στο Γυαλό Σύμης τα παραλιακά κρηπιδώματα είναι συνολικού μήκους 622μ. Από αυτά τα 90μ. και με -7.00μ. ωφέλιμο βάθος, εξυπηρετούν κυρίως Ο/Γ – Ε/Γ πλοία και μεγάλα ημερόπλοια, τα υπόλοιπα κρηπιδώματα εξυπηρετούν τα μικρότερα τουριστικά πλοία, τις θαλαμηγούς, τα σκάφη αναψυχής και τα αλιευτικά.

Πανορμίτης Σύμης

Στον όρμο Πανορμίτη Σύμης υπάρχει μια γεφυρωτή αποβάθρα σχήματος Γ (αμφίπλευρης πρόσδεσης) συνολικού μήκους 70μ. πλάτους 6,00μ. και με ωφέλιμο βάθος τα -5.00μ. Το ωφέλιμο μήκος των κρηπιδωμάτων είναι 120μ. και το βάθος κυμαίνεται από 2.00 έως – 4.00μ. Εξυπηρετεί τα μικρά Ε/Γ πλοία των τοπικών γραμμών, ημερόπλοια, σκάφη αναψυχής, ιστιοπλοϊκά και άλλα που προσεγγίζουν τον όρμο με το ομώνυμο Μοναστήρι.

Πέδι Σύμης

Στο Πέδι Σύμης υπάρχει προβλήτας μήκους 63μ. πλάτους 5.00μ. και ωφέλιμο βάθος – 5.00μ. Εξυπηρετεί κυρίως εμπορικά και πλοία του στρατού. Στη ΒΔ πλευρά της παραλιακής οδού έχει κρηπίδωμα 49μ. σε στάθμη λειτουργίας 0,40μ. με σκοπό τον ελλιμενισμό μικρών σκαφών.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τις οικίες Λιμενικές Αρχές.